Suport la Asconet

Curs de instruire pentru configurare serviciu de Internet Asconet Dial-up pentru sistemele de operare GNU/Linux

Setarea modem-ului în KDE

Deschideţi kppp. Faceţi click pe butonul Setup.

kde

La apariţia următoarei fereaste, faceţi click pe butonul New

kde

În această fereastră faceţi click pe butonul Dialog Setup.

kde

Aici completaţi la Connection name numele contului dumneavoastră de dial-up (ex: AscoNet). Faceţi apoi click pe butonul Add pentru a introduce numărul de telefon de dial-up PSTN. Aici introduceti 218198 (numărul unic de acces).

kde

Pentru a vă putea contoriza costurile conexiunii dumneavoastră puteţi activa acestă opţiune din meniul Accounting. Faceţi click pe optiunea Enable accounting şi apoi pe Romania şi pe RomTelecom Local.

Pentru mai multe detalii şi versiunile la zi ale modurilor şi optiunilor de contorizare intraţi la http://devel-home.kde.org/~kppp/Rules/Romania/.

Pentru a afla cum să faceţi update la modurile de contorizare intraţi la http://devel-home.kde.org/~kppp/rules.html (doar limba engleza).
Faceti apoi click pe butonul OK si din nou OK pentru a inchide şi cealaltă fereastră.

kde

Pentru a vă conecta pe dial-up la Asconet apasati Connect.

kde

Setarea modem-ului în mod consolă

Modem intern

La ora actuală există o multime de utilitare care vă pot configura modemul direct, astfel încât la fiecare pornire a sistemului de operare să aveţi driverele încărcate în kernel. De obicei, aceste drivere configurează aproape totul (mai puţin conexiunea Internet) şi vă creaza device-ul de modem (/dev/modem sau /dev/ttyS0). Utilitarele cu care puteti face aceste configuratii sunt kudzu pentru distribuţiile Red Hat şi Fedora Linux, harddrake pentru Mandrake şi Mandriva. De obicei şi alte distribuţii includ aceste utilitare printre pachetele lor de bază. Tot cea ce trebuie sa faceti este sa rulati utilitarul şi să confirmaţi programului gasirea modem-ului.

Modem extern

La un modem extern nu trebuie configurate drivere. Puteţi testa functionarea modemului prin logarea pe portul serial pe a fost instalat fizic (COM1, COM2, etc) cu programul minicom. Acest lucru este valabil si pentru modemurile interne.

Setarea conexiunii în mod consolă

Pentru setarea unei conexiuni aveti nevoie de pachetul ppp instalat pe statia dvs. Dupa care modificati fisierul /etc/ppp/pap-secrets cu numele dumneavoastră de utilizator si parola astfel:

 <username> * <password> *
Creaţi un fişier numit /etc/ppp/peers/options.dial în care introduceţi următoarele linii:
#device-ul si viteza seriala a modemului
ttyS0 115200
lock
crtscts
auth
modem
#inlocuiti cu username-ul dvs.
user <username>
defaultroute
#script-ul care va face dial-out. 
connect '/usr/sbin/chat -v -f /etc/ppp/dial.script'

Acum va trebui să creaţi scriptul cu care vă veţi conecta la Asconet. Creaţi un fişier /etc/ppp/dial.script care să conţină următoarele linii:

ABORT "BUSY"
ABORT "NO CARRIER"
ABORT "NO DIALTONE"
ABORT "ERROR"
ABORT "NO ANSWER"
"" ATZ
OK ATDT218198
CONNECT ""

Dacă nu puteţi forma în ton şi trebuie să formaţi în puls modificaţi /etc/ppp/dial.script înlocuind linia OK ATDT218198 cu OK ATDP218198

Pentru conectare, din consolă rulaţi: pppd call options.dial